L’enquesta realitzada per Pallarsactiu en matèria de teletreball dona resultats positius, els Pallars es considera un territori idoni per viure-hi i treballar-hi.

La Covid19 ha obert una porta al món rural per frenar el despoblament, una oportunitat que els Pallars no podem desaprofitar i és per aquest motiu que des de Pallarsactiu vam impulsar l’enquesta per conèixer si entre la població catalana hi havia la inquietud, les ganes i la intenció de fer un canvi de vida per establir-se i teletreballar al nostre territori.
El 88% dels enquestats coneixen els Pallars, la majoria per motius familiars o perquè hi tenen una segona residència, i per tant responen l’enquesta amb un coneixement ampli d’ambdues comarques. El gruix de respostes més gran són de gent treballadora la qual el 60% té l’opció de teletreballar o flexibilitzar la seva jornada laboral perquè la seva empresa els hi permet. Arran de la pandèmia hi ha hagut un creixement positiu en deslocalització de feines i per tant, les persones- famílies ho veuen com una oportunitat per anar a viure en llocs més petits que les grans ciutats, valoren molt positivament la qualitat de vida dels Pallars i també els seus serveis.
Tot i així hi veuen dificultats per establir-s’hi en quant a l’accés a les telecomunicacions, hi ha moltes poblacions que no tenen una connexió ràpida i segura , i això és un gran handicap per poder establir-se , una problemàtica que des del govern de la Generalitat s’està treballant per resoldre , ara bé, tant des de l’àmbit públic com privat pallarès hem de continuar reivindicant-ho perquè no només les capitals dels municipis tinguin fibra òptica sino aconseguir que arribi a tots els pobles pallaresos, s’ha d’anar més enllà perquè la següent afirmació sigui real al 100% “perquè el poble més petit pugui acollir l’empresa més gran “ . Un altra problemàtica per establir-se és el dèficit històric en infraestructures viàries que viuen els Pallars , les carreteres/camins que porten a moltes poblacions no es troben en condicions òptimes una problemàtica que s’ha d’anar resolent amb l’ajut del govern català, que ens consta que hi està treballant i finalment un altre handicap per poder fer el canvi, aquells que no tenen segones residències que són el 75% dels enquestats, és l’accés a l’habitatge, aquest no està garantit i per tant, des dels municipis s’ha de fer un esforç, mitjançant campanyes de conscienciació, amb bonificacions, etc perquè els propietaris de pisos i cases buides que no hi viuen els posin en lloguer o venda amb uns preus assequibles.
Una realitat complexa que hem de superar per fer que els Pallars esdevinguin un lloc de referència per venir-hi a teletreballar , un element més per vèncer el despoblament rural, on Pallarsactiu buscarà aliances i solucions per combatre-ho.