Pallarsactiu presenta la segona fase d’un estudi per conèixer l’impacte del canvi climàtic en els cultius als dos Pallars

El passat 3 i 4 de febrer de 2022 van tenir lloc a Sort i Tremp, respectivament, les jornades de presentació de la segona fase de l’estudi de cultius ecològics: “Escenaris socioeconòmics i càlcul de la potencialitat productiva de cultius”.

Les jornades, que van comptar amb una trentena d’assistents, han estat la continuació de la presentació de la primera fase de l’estudi, el passat juny de 2021, que ha estat finançat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i executat per part de les empreses Raiels i Espigall.

La presentació d’aquesta segona fase, a càrrec del Sr. Jordi Puig de l’Espigall, anava especialment adreçada a aquells agricultors i ramaders que s’han plantejat introduir-se en el món del cultiu ecològic, el conreu de nous cultius o la diversificació de la seva activitat. L’estudi presenta un anàlisi detallat de 6 varietats de cultius diferents i la seva potencialitat productiva a través de tres escenaris diferents, en funció de l’afectació del canvi climàtic en l’augment de temperatures i la major escassetat de pluges: mentre que al Pallars Sobirà s’obriran oportunitats per a introduir nous conreus que s’adaptaran a les noves condicions climàtiques, el Pallars Jussà pot patir complicacions relacionades amb el dèficit hídric i una baixada de la producció.

No obstant, l’estudi mostra l’impacte positiu que la introducció dels cultius ecològics tindria en la terra, així com el rèdit econòmic que pot facilitar. Tot plegat, obra noves finestres al sector primari, juntament amb altres aspectes que es van plantejar com a possibles solucions com la diversificació de cultius.

Conscients que el projecte no és una solució inequívoca i immediata, Pallarsactiu continuarà  treballant-hi per buscar possibles alternatives i oferir als agricultors i ramaders el suport i les eines que tinguem a la nostra mà. Per això, la societat de foment seguirà apostant per la sostenibilitat de les terres, que ens ajudi a garantir un futur per al sector primari, coneixedors de la importància que té de cara al futur dels Pallars.

El projecte seguirà endavant amb l’inici de la tercera fase, prevista pels propers mesos, on es pretén materialitzar sobre el terreny una prova pilot dels resultats obtinguts en la segona fase.

En cas que vulgueu sol·licitar informació del projecte podeu contactar a través del e-mail admin@pallarsactiu.cat, a continuació podeu visualitzar el vídeo de la jornada de Tremp.

Tremp, 8 de febrer de 2022

PALLARSDIGITAL

LA BORRUFA

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.