Entrevista al president


Per que una societat de capital mixt en aquestes comarques?

 Aquesta societat ha de ser un mitja de promoció dels Pallars. Aquesta promoció i desenvolupament ha d’anar de la mà dels agents privats i de l’administració pública, de manera coordinada i treballant conjuntament.

La Societat es crea per fomentar l’economia del Pallars Jussa i Sobirà, quin tipus de relació tenen previst amb la resta de comarques del Pirineu?

Les comarques del Pirineu tenen característiques i problemàtiques comunes. Qualsevol projecte o iniciativa que es treballi en aquest marc Pirinenc, Pallars Actiu te la vocació de col.laborar-hi en benefici del conjunt del territori.

En quins sectors creu que es pot treballar per millorar l’economia dels Pallars.

Les comarques dels Pallars tenen un sector turístic amb un potencial de creixement immens. Una riquesa geològica i paleontològica que obre la creació de nous productes turístics a banda dels que ja estan funcionant. Tant el Pallars Jussà com el Sobirà tenen una gran riquesa en productes agroalimentaris que poden facilitar el creixement del sector transformador. Els vins d’alçada han fet redescobrir aquestes comarques com a territoris amb molt bones possibilitats de fer vins d’alta qualitat. Un sector poc conegut és el cinegètic, però que presenta una riquesa espectacular en les dues comarques i amb gran potencialitat d’aprofitament tant com a activitat com per a creació de producte gastronòmic. Finalment els sectors tradicionals com la ramaderia i l’agricultura, son sectors que s’han de continuar potenciant i modernitzant, perquè son la base econòmica i contribueixen a la fixació de la població al territori.

Al territori hi ha altres entitats que treballen a favor del desenvolupament econòmic. Quina relació hi vol tenir Pallars Actiu.

De manera recent Pallars Actiu a signat un acord de col·laboració amb Globalleida i també treballa conjuntament amb la Cambra de comerç. Pallars Actiu vol ajudar a aquestes entitats a fer més àgils i més eficients aquelles accions que ja despleguen al territori i que amb l’ajut o col·laboració de Pallars Actiu encara poden ser més nombroses i amb més arribada i participació dels sectors econòmics de la zona.

Vostè mateix i els assessors de la Societat són professionals que tenen o han tingut relació amb les comarques dels Pallars. És un projecte on hi ha barrejada l’economia i el sentiment?

L’estima que tinc per la meva comarca va ser el principal motiu d’acceptar presidir la Societat. Sóc fill de Llimiana i, encara que ja fa molts anys que visc a Barcelona, el cor sempre l’he tingut a la terra on vaig néixer. L’economia i els sentiments han d’anar barrejats, perquè la finalitat última de l’economia ha de ser la millora de les condicions de vida de les persones i dels territoris on viuen

La Societat vol cobrir un espai que ara no ho fan o no poden fer les institucions com la Generalitat, la Diputació, els Ajuntaments o les Cambres de Comerç?

La Societat de Foment serà un ens que col·laborarà amb totes les diferents administracions pera facilitar l’activitat econòmica al Pallars Jussà.

La Societat treballarà també per millorar la xarxa de comunicacions amb la comarca. Tenen en aquest sentit elaborar alguna proposta?

La millora de les infraestructures viaries és cabdal per facilitar els fluxos de moviment de persones i mercaderies. Ajudarem a les administracions en l’elaboració de propostes que ho facilitin.